Temari

Benvingudes totes les families a Relifeinetes! Un blog obert a tots i perquè pugueu participar. I també per respondre a molts dubtes que els pares i mares puguin tenir damunt què es fa a classe de religió a Santa Maria. He pensat en posar-vos un poc es temari, metodologia, avaluació i directrius generals de l’assignatura de religió a Ceip Melcior Rosselló i Simonet. Evidentment tinc una programació oberta i flexible, degut a molts motius. A vegades si ha sortides o aquell dia no es pot fer classe de religió, hauré de cancel·lar qualque tema. També prioritzo les inquietuds i les preguntes dels nins o que una temàtica concreta sorgeixi aquell dia, perquè és noticia. Per mi el diàleg mestre-alumnes és prioritari damunt al temari. Que els alumnes tinguin la confiança per fer preguntes i que vegin que el mestre no és un personatge extern, que està aquí per ajudar i escoltar. I més una assignatura com Religió.

Entendre que classe de religió tampoc és catequesis. Catequesis la fan i molt bé a la rectoria amb don Manolo, que fan un ensenyament més centrat amb la preparació de l’Eucaristia. Sí que Religió és un complement ideal de la catequesis. Però també aporta una visió més didàctica i de caire més educatiu per entendre el fenomen religiós i cultural que envolta a la nostra societat. Siguem cristians o no, siguem creients o no, és innegable que la nostra cultura ajunta aspectes culturals i religiosos: Nadal, Pasqua, Sant Antoni, Tots Sants, Sant Jordi, Jaia Corema, etc. Entendre, conèixer-los i trobar-los un significat és part de la meva feina. Que un nin tingui clar: què és nadal, per què és fa, quin significat te, què va passar. Sant Antoni? Sant Sebastià? Què és una Bíblia? Com la puc utilitzar? Molta gent celebra festes i no sap el motiu. Classe de Religió intenta recuperar aquesta cultura que moltes vegades pareix que s’està perdent, i evidentment transmetre el missatge de amor i pau de Jesús.

També tenen cabuda les altres religions dins la programació. No es pot entendre el fenomen religiós sense conèixer altres religions. Veure distints costums, diferents cultures fan que els nins i nines vegin una perspectiva molt més amplia del món. I com les religions han anat durant segles de la ma amb les distintes cultures. Fomentar el respecte i la coexistència d’aquestes religions amb la nostra és part fonamental.

I com es fa Religió a Santa Maria? La metodologia és activa i participativa. Com a professional de l’ensenyament no crec que hi hagi una pedra filosofal de sistema per ensenyar als alumnes. Depèn del curs, dels nins, de la temàtica a tractar. Per això intent utilitzar un sistema o un altre depenent del moment: Projectes dirigits, treballs cooperatius, grups d’aprenentatge, fitxetes, audiovisuals, classes magistrals, etc. I si a damunt els nins i nines aprenen religió i es diverteixen al mateix temps, millor que millor.

No hi ha llibre de religió perquè trobo que en ser una assignatura optativa, no ha de suposar un cost a les famílies. El material l’anem construint els alumnes i jo durant tot l’any. Els exàmens tampoc entren dins sa meva programació, pel mateix motiu que abans. Ser optativa no ha de suposar una feina ni un cost extra per família o nins. Però sí que entra l’avaluació...fer la feina ben feta, participar i el bon comportament són claus per aprovar l’assignatura. Uns mínims són requisits indispensables.

Esper haver resolt els dubtes que moltes famílies tenen damunt les classes de religió de la nostra escola. Per facilitar més les coses a continuació d’aquest escrit posaré el temari d’aquest any, i així podreu veure quins temes fan els vostres fills durant el curs. El blog també servirà perquè la gent vegi què es fa. Evidentment si encara teniu més dubtes, estic a l’escola i podeu venir per demanar-me qualsevol cosa. Moltes Gràcies i Benvinguts a Religió!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada